classical music comedy trio

Miha Firšt

Kontrabasist Miha Firšt (1992) je študiral kontrabas na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Umetniški univerzi v Gradcu in Glasbeni akademiji v Zagrebu.

Je član komornega ansambla Salzmusique, redno nastopa v duu s pianistom Iztokom Kocenom, v opernih produkcijah Slovenskega komornega glasbenega gledališča, koncertnih produkcijah Hiše kulture Celje, sodeluje s kvintetom Slowind in Slovenskim godalnim sekstetom. Nastopa v sklopu festivalov in ciklov kot so Festival Ljubljana, Srebrni abonma, Druga godba, komorni festival v Mantovi, Celovški poletni festival, z glasbeniki kot so Matej Haas, Nejc Mikolič, Mate Bekavac, Andrej Zupan, Irena Grafenauer, Božena Angelova in drugi.

V letih 2016 – 2019 je bil solokontrabasist simfoničnega orkestra Philharmonie Salzburg, od leta 2018 pa je solokontrabasist orkestra Camerata Sinfonica Austria. Sodeluje tudi z Berlinskimi simfoniki, Zagrebškimi solisti, Zagrebško filharmonijo, Ljubljanskimi solisti, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, opernim orkestrom SNG Maribor in orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. 

Leta 2018 je kot gledališki performer uprizoril monodramo Patricka Süskinda Kontrabas, trenutno pa nastopa v avtorski monodrami Komedija o artu. Poučuje na glasbenih šolah v Ljubljani in Škofji Loki. Od leta 2016 je član programskega kolektiva Hiše kulture Celje.