classical music comedy trio

Peter Firšt

Trobentač Peter Firšt (1998) je magistriral na Glasbeni akademiji v Zagrebu, v razredu prof. Marina Zokića, preko programa Erasmus pa je študiral tudi na Glasbeni akademiji Ferenc Liszt v Budimpešti.

Od leta 2019 je solo trobentač simfoničnega orkestra Synchron Stage Orchestra Vienna, kjer sodeluje z dirigenti kot sta John Williams in Hans Zimmer. Posnel je glasbo za filmske uspešnice James Bond: No time to die, Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, We can be heroes, Lost in Russia, Promising young woman in druge, z orkestrom pa so bili tudi nominiranci za najprestižnejšo filmsko nagrado Oscar.
Od leta 2022 je zaposlen v Zagrebški filharmoniji. Kot gostujoči solo trobentač sodeluje tudi s Salzburško filharmonijo in simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Je umetniški vodja in trobentač Zagrebškega trobilnega kvinteta. 

Kot solist je nastopil s pihalnim in simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje, Celjskim godalnim orkestrom, orkestrom Slovenske policije, baročnim orkestrom Akademije za glasbo v Zagrebu, komornim orkestrom Liszt Ferenc, zagrebškimi solisti in Zagrebško filharmonijo.

Tekom šolanja je bil absolutni zmagovalec tekmovanja Woodwind&Brass v Varaždinu, trikrat je zmagal na Mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko, na slovenskem državnem tekmovanju Temsig pa je prejel tudi posebno nagrado za osvojeno najvišje možno število točk. Bil je tudi polfinalist mednarodnega tekmovanja Citta de Porcia v italijanskem Pordenonu in finalist mednarodnega trobentaškega tekmovanja v Budimpešti.